Nakladatelství Hejkal / Podzimní knižní veletrh
Podzimní knižní veletrh
 podle žánrů
 podle žánrů
 podle data vydání
 podle vystavovatele
 

Virtuální veletrh - kniha


Vystavovatel:Daniel Pagáč - NEMOHUJINAK.CZ
Název knihy:PASÁŽ + Čtvrtý vítač
Autor:PECKA Karel
Ilustrátor:Jiří SLÍVA
Ostatní spoluautoři:Předmluva: Lída RAKUŠANOVÁ
Doslov: VÁCLAV MALÝ
Distributor:PEMIC Books
ISBN:978-80-88342-33-5
EAN:9788088342335
Rok vydání:2022
Měsíc vydání:09
Vazba:pevná
Počet stran:224
Anotace:Z díla Karla Pecky, politického vězně, signatáře Charty 77, jednu dobu i čerpadláře, ale především pozoruhodného spisovatele s pronikavým vhledem až na dřeň lidských existencí, vybočuje jeho novela Pasáž z řady naprosto zřetelně. Přiznává to ostatně sám autor, když v úvodu k jejímu polistopadovému vydání píše, že byl svým „videm věcí řazen k realistům“, a že Pasáž psal „jako pokus s nadrealistickou konstrukcí, postavenou toliko na dílčí věrohodnosti detailů“.
Každopádně mohu dosvědčit, že když se mi Peckova knížka dostala díky exilovému nakladatelství Sixty-Eight Publishers v druhé polovině 70. let do rukou, přečetla jsem ji jedním dechem: roztržitého intelektuála Antonína Tvrze, bloudícího zdánlivě bez cíle rozlehlou pasáží, není totiž možné jen tak opustit. Tvrzova autentická, postupně ale stále víc surrealistická setkání s obyvateli pasáže lapí čtenáře do přímo kafkovské sítě úvah o úniku z vlastního osudu. A podobně jako Peckův protagonista nemůže odejít z podzemního bludiště, zůstává i čtenář ještě dlouho v jejím zajetí.
Má to ale i další důvod: kniha, napsaná v první polovině 70. let, tedy v období Husákovy „normalizace“, je dnes snad ještě aktuálnější než tenkrát.
Lída Rakušanová
WWW:www.nemohujinak.cz
Žánr:beletrie česká
Za zveřejněné údaje odpovídají vystavovatelé, s výjimkou rubriky Akce na veletrhu, kde čas a místo konání potvrzuje vedení Podzimního knižního veletrhu.

PhDr. Markéta Hejkalová,  Dolní 153, 580 01 Havlíčkův Brod
tel. 569 424 115, e-mail hejkal@hejkal.cz

Stav: Nepřihlášen - přihlásit

od 7.10.2007
Aktualizováno: 01. září 2016