Nakladatelství Hejkal / Podzimní knižní veletrh
Podzimní knižní veletrh
 podle žánrů
 podle žánrů
 podle data vydání
 podle vystavovatele
 

Virtuální veletrh - kniha


Vystavovatel:Daniel Pagáč - NEMOHUJINAK.CZ
Název knihy:NA CO UMÍRAJÍ MUŽI
Autor:PECKA Karel
Ilustrátor:Miloš KOTEK
Ostatní spoluautoři:Doslovy napsali:
Jiří STRÁNSKÝ
Jaroslav SVEJKOVSKÝ
Distributor:PEMIC Books
ISBN:978-80-88342-32-8
EAN:9788088342328
Rok vydání:2021
Měsíc vydání:09
Vazba:pevná
Počet stran:160
Anotace:Muži spisovatele Karla Pecky umírají na hlad, zimu, vyčerpání, důlní závaly, radioaktivní záření, šikanu bachařů, na vyčerpání z otrocké práce, při útěku nebo zradou spoluvězně považovaného za kamaráda.  Přeneseně pak také na kompromis a ústup od původních zásad v důsledku neúprosného, vytrvalého tlaku ze strany věznitelů.
Muži Určení K Likvidaci, takzvaní MUKLové, však také přežívají a morálně rostou. Díky přátelství, solidaritě, osobní statečnosti a ochotě pomoci druhému až na úrovni vlastní sebeoběti.
Soubor devíti povídek pod názvem Na co umírají muži , napsaných ještě v době autorova věznění v 50. letech na uranovém lágru Bytíz, obsahuje kus z obojího. Krystalicky čisté zlo se objeví například v povídce Jistota, aby bylo vystřídáno nezištnými, téměř nadlidskými skutky přátelství v závěrečných textech Měsíční světlo a Konfrontace.
Povídky Na co umírají muži, obsahově drsné a syrové, formálně propracované a vybroušené, pojednávají o chování člověka v extrémních podmínkách komunistických pracovních táborů. O temných, ale i „až zázračných“ stránkách lidské povahy, které teprve v mezních situacích dostávají prostor se plně projevit.
Poprvé vyšlo v roce 1968 v nakladatelství Mladá fronta.
WWW:www.nemohujinak.cz
Žánr:beletrie česká
Za zveřejněné údaje odpovídají vystavovatelé, s výjimkou rubriky Akce na veletrhu, kde čas a místo konání potvrzuje vedení Podzimního knižního veletrhu.

PhDr. Markéta Hejkalová,  Dolní 153, 580 01 Havlíčkův Brod
tel. 569 424 115, e-mail hejkal@hejkal.cz

Stav: Nepřihlášen - přihlásit

od 7.10.2007
Aktualizováno: 01. září 2016