Nakladatelství Hejkal / Podzimní knižní veletrh
Podzimní knižní veletrh
 podle žánrů
 podle žánrů
 podle data vydání
 podle vystavovatele
 

Virtuální veletrh - kniha


Vystavovatel:Zdeněk Susa
Název knihy:Poločas války
Autor:Seemann, Richard
Distributor:Zdeněk Susa
ISBN:80-86057-32-1
Rok vydání:2005
Vazba:brož.
Počet stran:214
Doporučená
prodejní cena:
140,- Kč
Anotace:Kniha Poločas války vyšla roku 1970 v nakladatelství MLADÁ FRONTA. Byla vydána jako sv. 2 v edici Archiv, která vycházela ještě po roce 1989. Měla 161 stran, z toho 6 stran mapek a 8 stran fotografií; rozměr 20 x 13 cm. Jako autor byl uveden Miloš Čapský. Skutečného autora Richarda Seemanna tak přejmenovalo těsně před vydáním nakladatelství, aby kniha mohla vyjít. Bdělé oko StB se však nedalo oklamat a kniha byla po vytištění poslána do stoupy. Nikdy se nedostala na pulty knihkupectví. Pokud je známo, existují jen dva dochované exempláře. Počet původně vytištěných exemplářů nebyl uveden. Základ knihy tvořily některé články o 2. světové válce, které psal autor pod svým jménem do časopisu REPORTÉR.

Knihu vydáváme po pětatřiceti letech podruhé. Nejde při tom tolik o dějiny 2. světové války – k těm dnes existuje množství jiné literatury, vycházející z informací, které Richard Seemann ještě nemohl mít k disposici. Hlavním důvodem je, že kniha dokumentuje myšlení šedesátých let, kdy tály ledy do té doby nezpochybnitelných „pravd“ v hodnocení nedávné minulosti. Do oslavných slov o hrdinství Rudé armády a o rozhodující úloze východní fronty už mohly zaznít kritické tóny ke Stalinovu vedení války i připomínky bitev, které vítězně vedli západní spojenci. Bylo také možno zveřejnit i některé do té doby z různých důvodů nedostupné dokumenty, i když to nebylo bez omezení; např. psát o tajných německo-sovětských jednáních stále nepřipadalo v úvahu. Přesto se obraz přelomu ve světové válce stával plastičtějším, když už se nemluvilo pouze o Stalingradu, Kursku a Kyjevě jako dosud, ale šlo o Stalingrad – El Alamejn – Kursk – Sicílii – Kyjev, jak charakterizoval Richard Seemann podtitulem svůj Poločas války.
WWW:susa.cz
Žánr:beletrie česká
Za zveřejněné údaje odpovídají vystavovatelé, s výjimkou rubriky Akce na veletrhu, kde čas a místo konání potvrzuje vedení Podzimního knižního veletrhu.

PhDr. Markéta Hejkalová,  Dolní 153, 580 01 Havlíčkův Brod
tel. 569 424 115, e-mail hejkal@hejkal.cz

Stav: Nepřihlášen - přihlásit

od 7.10.2007
Aktualizováno: 01. září 2016