Nakladatelství Hejkal / Podzimní knižní veletrh
Podzimní knižní veletrh
 podle žánrů
 podle žánrů
 podle data vydání
 podle vystavovatele
 

Virtuální veletrh - kniha


Vystavovatel:Nakladatelství Tomáše Janečka,  EMITOS
Název knihy:Limity medicíny
Autor:Illich Ivan
Podtitul:Nemesis medicíny - zaprodané zdraví
Překladatel:Radkin Honzák
Distributor:Kosmas
ISBN:978-80-87171-26-4
EAN:9788087171264
Rok vydání:2012
Měsíc vydání:4
Vazba:brožovaná
Počet stran:180
Doporučená
prodejní cena:
359,-Kč
Anotace:Medicínský establishment se stal významným nebezpečím pro zdraví

Těmito slovy zahajuje Ivan Illich odvážný a promyšlený útok na mytickou prestiž současné medicíny, jejíž zvyklosti a rituály provozované medicínskými profesionály podrobuje kritickému zkoumání. Neúnavně a s bohatou dokumentací převzatou z uznávaných medicínských zdrojů dokazuje neschopnost medicíny ovlivnit průměrnou délku lidského života, zbytečnost mnoha postupů při léčení nemocí, rozsah škod na zdraví způsobených medicínskými zákroky a neúčinnost mnoha kontraproduktivních medicínsko-politických opatření.
Illichova hluboce šokující analýza klinické a sociální reality týkající se chorob vytvořených lékaři zkoumá kulturu zdraví, nemoci a utrpení a obsahuje také historický exkurz do konceptů a obrazů smrti.
Jedině uznáním základních a podstatných součástí a prvků osobního zdraví a trváním na nich, prohlašuje Illich, může člověk obnovit integritu svého organismu a svého žití. „Lidé nepotřebují byrokratické zásahy k tomu, aby se milovali, rodili, sdíleli lidské podmínky a umírali. Živoucí lidské vědomí křehkosti, jedinečnosti a vztahovosti činí ze zkušenosti bolesti, nemoci a smrti integrální část života každého člověka. Schopnost nakládat autonomně s touto triádou je základní vlastností jeho zdraví.“

„Lékaři by měli číst tuto knihu a zamyslet se nad ní.“
                                                       Times Educational Supplement

IVAN ILLICH se narodil v roce 1926 ve Vídni, v roce 1951 se stal farářem v New Yorku. Roku 1956 byl jmenován prorektorem Catholic University v Portoriku a v roce 1961 založil CIDOC (Centro Intercultural de Documentatión) v Cuernavaca v Mexiku, kde rozpracoval většinu myšlenek, které se objevují v jeho spisech. Je autorem těchto knih: Oslava bdělosti, Nástroje družnosti, Právo na užitečnou nezaměstnanost, Energie a spravedlnost, Limity medicíny, Stínová práce, Gender, H2O a vody zapomnění, ABC: alfabetizace populárního myšlení, Mrzačící profese, Odškolnění společnosti (vyšlo česky) a V zrcadle minulých přednášek a prohlášení, 1978–1990. Zemřel v roce 2002.
WWW:www.janecekemitos.cz
Žánr:odborná literatura a učebnice (česká i překladová)
Za zveřejněné údaje odpovídají vystavovatelé, s výjimkou rubriky Akce na veletrhu, kde čas a místo konání potvrzuje vedení Podzimního knižního veletrhu.

PhDr. Markéta Hejkalová,  Dolní 153, 580 01 Havlíčkův Brod
tel. 569 424 115, e-mail hejkal@hejkal.cz

Stav: Nepřihlášen - přihlásit

od 7.10.2007
Aktualizováno: 01. září 2016