Nakladatelství Hejkal / Podzimní knižní veletrh
Podzimní knižní veletrh
 podle žánrů
 podle žánrů
 podle data vydání
 podle vystavovatele
 

Virtuální veletrh - kniha


Vystavovatel:Regionální muzeum v Mikulově, příspěvková organizace
Název knihy:Verbo et exemplo
Autor:Miroslav Koudela
Podtitul:Dějiny Význačné kolegiátní kapituly a kostela sv. Václava v Mikulově
Ostatní spoluautoři:Jiří Vrbka
ISBN:978-80-85088-25-0
Rok vydání:2007
Měsíc vydání:12
Vazba:brožovaná
Počet stran:112
Doporučená
prodejní cena:
89 Kč
Anotace:Publikace, která si svůj název vypůjčila z hesla umístěného na kapitulním znaku („Slovem a příkladem“), pojednává o dějinách kolegiátní kapituly v Mikulově. Vychází z podoby stejnojmenné expozice, jež byla v roce 2006 otevřena v prostorách knížecí oratoře mikulovského kostela sv. Václava a která je dnes umístěna na zámku v Mikulově jako samostatná expozice zdejšího Regionálního muzea.
Mikulovská kapitula byla založena z iniciativy tehdejšího olomouckého biskupa a současně majitele mikulovského panství kardinála Františka z Dietrichsteina. Jeho úsilí bylo úspěšně završeno v roce 1625, kdy vznik nové církevní instituce posvětil papež Urban VIII. Zřízením Význačné kolegiátní kapituly sv. Václava v Mikulově se v rámci církevní hierarchie dostal zdejší farní kostel do vybrané společnosti katolických chrámů, které smějí být označovány přídomkem kapitulní. Vždyť až do počátku 17. století existovaly na Moravě takové kostely pouze tři. Že jde o instituci velmi exkluzivní, dokládá i skutečnost, že dodnes v rámci moravské církevní provincie existují toliko čtyři kapituly: katedrální kapituly v Olomouci a v Brně a kolegiátní kapituly v Kroměříži a v Mikulově.
Kromě textů věnujících se konkrétně historii kapituly (kardinál Dietrichstein, mikulovští probošti, stavební vývoj, hudba) jsou zde i obecnější texty seznamující s územněsprávním členěním římskokatolické církve a liturgií (liturgický prostor, církevní rok, liturgický oděv, katolická liturgie).
Kniha má bohatý fotografický doprovod.
WWW:rmm.cz
Žánr:odborná literatura a učebnice (česká i překladová)
Za zveřejněné údaje odpovídají vystavovatelé, s výjimkou rubriky Akce na veletrhu, kde čas a místo konání potvrzuje vedení Podzimního knižního veletrhu.

PhDr. Markéta Hejkalová,  Dolní 153, 580 01 Havlíčkův Brod
tel. 569 424 115, e-mail hejkal@hejkal.cz

Stav: Nepřihlášen - přihlásit

od 7.10.2007
Aktualizováno: 01. září 2016