Nakladatelství Hejkal / Podzimní knižní veletrh
Podzimní knižní veletrh
 podle žánrů
 podle žánrů
 podle data vydání
 podle vystavovatele
 

Virtuální veletrh - kniha


Vystavovatel:Galén s.r.o.
Název knihy:To byl profesor Josef Charvát - Sborník k 20. výročí úmrtí
Autor:Štěpán Svačina, Petr Sucharda, pořadatelé
ISBN:80-72622-44-7
Rok vydání:2003
Vazba:110x190 mm, vázané, barevně
Počet stran:176
Doporučená
prodejní cena:
190,00
Anotace:Z úvodního slova:

V lednu 2004 to tedy bude již dvacet let, co nás pan profesor opustil. Dvacet let je dlouhá doba. Mnoho mladých lékařů a studentů již ani neví, kdo profesor Charvát byl, nebo ho řadí do dávné doby někam k Purkyňovi či Thomayerovi. Josef Charvát byl však lékař, vědec a klinický učitel spojující první polovinu dvacátého století s naší dobou. Zažil rozvoj nové, jak fyziologicky, tak technologicky složité medicíny. Vycházel přitom z humanistické tradice a byl vybaven syntetickým myšlením, které nejvíce dokládají jeho úvahy filosofické, začleňující medicínu do širšího kontextu.

Kulaté výročí úmrtí pana profesora jsem se rozhodli připomenout sborníkem vzpomínek jeho žáků, pamětníků, přátel i rodiny a některých dosud nepublikovaných textů. Ti, kdo s klinickou medicínou začínali v době, kdy pan profesor založil III. interní kliniku, jsou již v důchodovém věku. Mnoho Charvátových žáků již mezi námi není. Většina zaměstnanců kliniky již pana profesora nepamatuje. V přístupu k pacientům i ve vědecko-pedagogické činnosti však přetrvává charvátovská tradice, kterou jsme všichni ovlivněni - tradice etického, vědeckého a syntetického pohledu jak na pacienta, tak na celý obor vnitřního lékařství. V tomto duchu jsou vychováváni všichni naši mladí studenti, doktorandi, lékaři, sestry i další pracovníci, kteří před 20 lety, v době, kdy skončil bohatý život pana profesora, chodili do základní či mateřské školy nebo ještě ani nebyli na světě.

prof. MUDr. Štěpán Svačiny, DrSc.

WWW:http://www.galen.cz/idistrik/obchod/titdetail.php?titul_id=1476
Žánr:beletrie česká
Za zveřejněné údaje odpovídají vystavovatelé, s výjimkou rubriky Akce na veletrhu, kde čas a místo konání potvrzuje vedení Podzimního knižního veletrhu.

PhDr. Markéta Hejkalová,  Dolní 153, 580 01 Havlíčkův Brod
tel. 569 424 115, e-mail hejkal@hejkal.cz

Stav: Nepřihlášen - přihlásit

od 7.10.2007
Aktualizováno: 01. září 2016