Nakladatelství Hejkal / Podzimní knižní veletrh
Podzimní knižní veletrh
 podle žánrů
 podle žánrů
 podle data vydání
 podle vystavovatele
 

Virtuální veletrh - kniha


Vystavovatel:Libri, s.r.o.
Název knihy:Po kom se jmenujeme? Encyklopedie křestních jmen
Autor:Rameš, Václav
ISBN:978-80-7277-197-4
Rok vydání:2009
Vazba:váz.
Počet stran:500
Doporučená
prodejní cena:
490
Anotace:Kniha, od ledna 2002 dostupná na našich stránkách on-line, podává přehled o vzniku a původu našich jmen den po dni, jak je nalézáme v kalendáři, jakož i o mnoha významných osobách, které je nosily. Čtenář se především dozví, jak určité jméno vzniklo, kdo je jeho patronem, a může se, bude-li chtít, i zamyslet nad myšlenkami moudrých osobností, které jsou uvedeny v záhlaví každého dne. Seznámí se zde nejenom s vývojem kalendáře občanského, ale také se všemi u nás užívanými kalendáři církevními. Dokonce jsou zde exkursy i do kalendářů římských, řeckých a keltských. Původně autor psal seriál o křestních jménech v letech 1998-1999 pro deník Mladá Fronta DNES. Pro velký úspěch tohoto povídání a zájem veřejnosti se rozhodl pro rozšíření a základní přepracování všech hesel. Z toho čerpaly zase denodenně Lidové noviny v roce 2000 a 2001.

Encyklopedie křestních jmen je určena pro širokou čtenářskou obec, a proto jsou zde i témata vztahující se k našim národním dějinám. Tato hesla jsou však mnohdy pojata zcela netradičně. Lze zde nalézt zajímavé osudy mnoha tisíců lidí, slavných i těch nejprostších. Někdy se jedná o života běh radostný, jindy jsou zachyceny osudy tragické a smutné. Knihu doplňuje velký rejstřík jmen, která se vyskytují v našem občanském kalendáři a v liturgickém kalendáři římskokatolickém, ale i dalších křesťanských církví. Pro zajímavost je uveden i rejstřík jmen staročeských a výběr ze základní literatury.
WWW:http://libri.cz/kniha.php?kniha=74
Žánr:odborná literatura a učebnice (česká i překladová)
Za zveřejněné údaje odpovídají vystavovatelé, s výjimkou rubriky Akce na veletrhu, kde čas a místo konání potvrzuje vedení Podzimního knižního veletrhu.

PhDr. Markéta Hejkalová,  Dolní 153, 580 01 Havlíčkův Brod
tel. 569 424 115, e-mail hejkal@hejkal.cz

Stav: Nepřihlášen - přihlásit

od 7.10.2007
Aktualizováno: 01. září 2016