Nakladatelství Hejkal / Podzimní knižní veletrh
Podzimní knižní veletrh
 podle žánrů
 podle žánrů
 podle data vydání
 podle vystavovatele
 

Virtuální veletrh - kniha


Vystavovatel:Baronet, a.s.
Název knihy:Za času řeky lásky
Autor:Andrei Makine
EAN:978-80-7214-760-1
Rok vydání:2005
Měsíc vydání:03
Vazba:pevná
Počet stran:224
Doporučená
prodejní cena:
199
Anotace:Román Za času řeky lásky z pera u nás již známého originálního vypravěče a nositele Goncourtovy ceny mistrně a vtipně popisuje, jak do jednoho zapadlého kouta bývalého Sovětského svazu dorazil Západ. Je knihou o dospívání, o probouzející se lásce a sexualitě, o síle přátelství a prolínání dvou odlišných kultur, světů a ideologií: Západu a Východu. Dimitrij, Utkin a Samuraj jsou tři nerozluční přátelé. Vyrůstají v jedné zapadlé sibiřské vesničce, ve které vládne duch komunistické totality. Život tam zdaleka není snadný: jednoho dne se například obyvatelé probudí a jejich obydlí jsou celá zapadaná sněhem, jindy v době tání zase celá vesnice odplouvá po řece. Každý z chlapců má svůj vlastní příběh. Utkin utrpěl v dětství úraz, když řeka odnášela v období tání sibiřské ledy. V jeho znetvořeném těle však vládne bystrý duch s básnickými a literárními ambicemi. Samuraj se na základě nepříjemného zážitku s utečenci z nápravného tábora vypracoval ve skvělého bojovníka. Dimitrije, jehož matka zemřela při porodu, vychovává teta. Je to krásný chlapec a líbí se ženám, takže dostal přezdívku don Juan. Tato trojice - Básník, Válečník a Milenec prožívá nejrůznější dobrodružství. Zásadní zlom v jejich životech však způsobí herec Belmondo: komunistické kino Rudý říjen v krajském městě Nerlugu, vzdáleném asi 37 km od vesničky, začne náhle z ničeho nic promítat jeho filmy. Sibiřané, zvyklí na filmy socialistického realismu o plnění pětiletých plánů a zvyšování výkonů tkacích stavů, jsou doslova v šoku. Charizmatický Francouz svými šarmantními hrdinskými kousky na Azurovém pobřeží, doprovázen krásnými, opálenými a spoře oblečenými obdivovatelkami způsobí v celém kraji doslova poprask a ovlivní osudy jeho obyvatel.
Andrei Makine se narodil 10. září 1957 v Novgorodu a dětství prožil na Sibiři. Jeho babička byla Francouzka a zásadně mluvila na budoucího spisovatele svou mateřštinou. Makine studoval v Moskvě, získal doktorát z filozofie a v roce 1987 odešel do Francie. Usadil se v Paříži a začal psát romány, ale zpočátku nemohl najít vydavatele. Proto se uchýlil k malé lsti : svá díla vydával za překlady z ruštiny. A zaznamenal úspěch : nabídky se jen hrnuly. Nyní má za sebou již řadu publikovaných románů. Název jeho v pořadí třetí knížky Au temps du fleuve Amour (1994) je určený Francouzům - autor v něm uplatňuje narážku na to, že láska se řekne francouzsky stejně jako velká sibiřská řeka. Z Makinova díla byl dosud do češtiny přeložen slavný román Le Testament français (Francouzský testament) (Mercure de France, 1995), za který autor získal hned dvě prestižní ceny - Médicis a Goncourt. Z ostatních románů jmenujme alespoň Le Crime d'Olga Arbélina (Zločin Olgy Arbelinové) (1998), La Musique d'une vie (Hudba jednoho života) (2001).
WWW:http://www.baronet.cz/menu.php?klic=90983
Žánr:beletrie překladová
Za zveřejněné údaje odpovídají vystavovatelé, s výjimkou rubriky Akce na veletrhu, kde čas a místo konání potvrzuje vedení Podzimního knižního veletrhu.

PhDr. Markéta Hejkalová,  Dolní 153, 580 01 Havlíčkův Brod
tel. 569 424 115, e-mail hejkal@hejkal.cz

Stav: Nepřihlášen - přihlásit

od 7.10.2007
Aktualizováno: 01. září 2016