Nakladatelství Hejkal / Podzimní knižní veletrh
Podzimní knižní veletrh
 podle žánrů
 podle žánrů
 podle data vydání
 podle vystavovatele
 

Virtuální veletrh - kniha


Vystavovatel:Baronet, a.s.
Název knihy:Přerušený příběh
Autor:Torgny Lindgren
EAN:978-80-7214-781-6
Rok vydání:2005
Měsíc vydání:09
Vazba:pevná
Počet stran:216
Doporučená
prodejní cena:
189
Anotace:Torgny Lindgren, dnes již klasik švédské literatury, pochází z odlehlého severošvédského kraje Västerbotten, kam také umístil řadu svých děl. Právě tady se odehrává i tento román, kouzelné vyprávění o svérázném psavci, který přispívá do okresních novin zcela vymyšlenými lokálkami. Když to ovšem šéfredaktor odhalí, okamžitě s ním ukončí veškerou spolupráci, a dokonce mu zakáže, aby dál cokoli psal. Odhalený podvodník musí odložit pero a svůj poslední mystifikační příspěvek už nedokončí. Vrátí se k němu teprve ve stáří, o víc než půlstoletí později, když k němu doputuje zpráva o šéfredaktorově smrti, a už mu tedy nic nebrání v tom, aby začal psát znovu. Jeho lokálka se nakonec rozroste v celou knihu, jejímiž protagonisty jsou venkovský učitel obecné školy a bývalý nacistický zločinec, po válce "proměněný" v obchodníka textilním zbožím. Oba muži, kteří se setkají v zapadlé vesničce Avabäck, mají několik společných zálib, mimo jiné zbožňují jeden typický severošvédský pokrm. Ve snaze najít a okusit jeho nejlahodnější variantu si koupí motocykl a jako moderní rytíři svatého grálu na něm začnou objíždět celý kraj. Jejich groteskně absurdní a zároveň smrtelně vážná touha po dosažení vrcholného chuťového zážitku se postupně mění v symbol hledání nejvyšších životních hodnot.
Torgny Lindgren (narozen 16.6.1938) píše již od roku 1965 ale proslavil se teprve v roce 1982 románem Ormens väg pĺ hälleberget (Cesta hada) též v roce 1986 zfilmovaným. Jeho knihy byly přeloženy již do více než 30 jazyků a řadí se k nejúspěšnějším současným švédským spisovatelům.V roce 1991 se stal členem švédské akademie.
WWW:http://www.baronet.cz/menu.php?klic=91004
Žánr:beletrie překladová
Za zveřejněné údaje odpovídají vystavovatelé, s výjimkou rubriky Akce na veletrhu, kde čas a místo konání potvrzuje vedení Podzimního knižního veletrhu.

PhDr. Markéta Hejkalová,  Dolní 153, 580 01 Havlíčkův Brod
tel. 569 424 115, e-mail hejkal@hejkal.cz

Stav: Nepřihlášen - přihlásit

od 7.10.2007
Aktualizováno: 01. září 2016