Nakladatelství Hejkal / Podzimní knižní veletrh
Podzimní knižní veletrh
 podle žánrů
 podle žánrů
 podle data vydání
 podle vystavovatele
 

Virtuální veletrh - kniha


Vystavovatel:Baronet, a.s.
Název knihy:Cesta slepých ptáků
Autor:Ludvík Souček
EAN:978-80-7214-919-3
Rok vydání:2006
Měsíc vydání:09
Vazba:pevná
Počet stran:232
Doporučená
prodejní cena:
199
Anotace:Předčasně zesnulý spisovatel Ludvík Souček (1926-1978) zanechal po sobě rozsáhlé a dodnes inspirující literární dílo, které čítá přes padesát knižních titulů. Součkův intelektuální záběr byl mimořádný - zpočátku se nadšeně zabýval fotografií a o fotografování napsal i několik publikací, z nichž mají ústřední význam Cesty k moderní fotografii (1966). Pro mládež vydal vtipnou popularizující knížku Jak se světlo naučilo kreslit (1963).
Po celý život a skutečně bytostně však Ludvík Souček miloval tajemno a záhady všeho druhu. Není proto divu, že to byl právě on, kdo pro nás objevil a přeložil do češtiny Dänikenovo ústřední, nezapomenutelné dílo Vzpomínky na budoucnost. Nebyl by to však Ludvík Souček, kdyby ustrnul u pouhého zprostředkování cizích názorů. Vrhl se nadšeně do studia dostupných materiálů a posléze vydal dvě vlastní poutavé knihy zabývající se nevysvětlenými záhadami minulosti, Velké otazníky a Nebeské detektivky, senzace a záhady. Tvůrčího vrcholu pak Souček dosáhl v sedmdesátých letech, v dílech Tušení stínu a Tušení souvislosti. Zde autor vyzrál jak stylově, tak dokázal dovést k dokonalosti svou tvůrčí metodu sestávající ze skládání faktů z nejrůznějších oborů lidské činnosti, vtipných postřehů a drobných indicií do barvité a živé mozaiky.
Záhady přirozeně pronikly i do Součkovy beletristické tvorby. Objevují se především v jeho sci-fi trilogii Cesta slepých ptáků, Runa rider a Sluneční jezero, kde autor umně splétá motivy mimozemšťanů a Vikingů, dále ve výtečné sbírce povídek Bratři Černé planety a v celé řadě dalších svých děl. Právě v beletrii Ludvík Souček přesáhl rozměry pouhé popisné "záhadologie". Dějem nabitý sci-fi román Blázni z Hepteridy si pohrává s motivy posunu času a Železo přichází z hvězd, jedno ze Součkových dvou děl, která mu osud nedovolil dokončit, uvažuje o alternativních vesmírech.
Žánr:beletrie česká
Za zveřejněné údaje odpovídají vystavovatelé, s výjimkou rubriky Akce na veletrhu, kde čas a místo konání potvrzuje vedení Podzimního knižního veletrhu.

PhDr. Markéta Hejkalová,  Dolní 153, 580 01 Havlíčkův Brod
tel. 569 424 115, e-mail hejkal@hejkal.cz

Stav: Nepřihlášen - přihlásit

od 7.10.2007
Aktualizováno: 01. září 2016