Nakladatelství Hejkal / Podzimní knižní veletrh
Podzimní knižní veletrh
 podle žánrů
 podle žánrů
 podle data vydání
 podle vystavovatele
 

Virtuální veletrh - kniha


Vystavovatel:ARAUKARIT s.r.o.
Název knihy:Michelangelo Buonarroti
Autor:Otakar Kubin František Halas
Podtitul:Jsem stár....
Překladatel:František Halas
Ilustrátor:Otakar Kubin
Distributor:ARAUKARIT s.r.o.
Rok vydání:2006
Měsíc vydání:09
Vazba:Celokožená  autor Jan Perůtka Zlín
Počet stran:40
Doporučená
prodejní cena:
6000,- kč.
Anotace:Michelangelo Buonarroti  &  Otakar Kubín–Coubine
Základem textové části je Michelangelova báseň v převodu Františka Halase. Jedná se o jeden z jeho prvých básnicko-překladatelských počinů V našem vydání  jsou otištěny všechny tři verze básně, která patří mezi prvé Halasovy práce tohoto druhu.

Autorem výtvarné části je Otakar Kubín, kterého Halasova básnická transpozice zaujala krátce po jejím otištění v polovině 40. let. Inspirován verši Jsem stár… vytvořil pět kreseb pro bibliofilské vydání, které však nebylo realizováno.

Přibližně deset let poté vytvořil pětici leptů pro jiného nakladatele. Tiskové desky však byly při leptání znehodnoceny. Kubín záhy nato vytvořil novou sadu leptů. Ta ale zůstala nepoužita mezi jiným též proto, že se umělec brzy nato vrátil zpět do Francie. Desky II. varianty byly poprvé použity v roce 1979 při vydání čtyřiceti výtisků bibliofilie v Edici 33.

Naše vydání přináší reprodukce dvou Kubínových kreseb a obou variant jeho leptů. Prvá varianta je reprodukována se znehodnocujícími Kubínovými škrty. Ze druhé varianty jsou reprodukovány obtahy všech zkušebních, vesměs signovaných, grafik. Již v době vydání  Edicí 33 byla jedna z tiskových desek ztracena. Grafickou kopii podle obtahu leptu tehdy vytvořil Emanuel Ranný a je zde rovněž reprodukována. Obrazovou část doplňují  ukázky  rukopisu Františka Halase i Otakara Kubína.

Obsáhlý doslov Františka Janáse přináší podrobnou genezi tohoto básnicko-výtvarného projektu s kritickou pasáží týkající se soupisu Kubínova grafického díla od Jiřího Siblíka.

Publikace je ve formátu 25x18,5 cm,  rozsah 40 stran, lepená vazba, náklad 550 výtisků.

Dalších 50 číslovaných výtisků je vytištěno na ručním papíru z Velkých Losin. V příloze jsou obtahy čtyř leptů Otakara Kubína vytištěných z původních desek a leptu–grafické kopie vytvořené Emanuelem Ranným. Obrazový formát leptů je cca 160x120 mm. Bibliofilie jsou vázány uměleckými knihvazači Jiřím Foglem a Janem Perůtkou.

WWW:bibliofil.cz
Žánr:poezie (česká i překladová)
Za zveřejněné údaje odpovídají vystavovatelé, s výjimkou rubriky Akce na veletrhu, kde čas a místo konání potvrzuje vedení Podzimního knižního veletrhu.

PhDr. Markéta Hejkalová,  Dolní 153, 580 01 Havlíčkův Brod
tel. 569 424 115, e-mail hejkal@hejkal.cz

Stav: Nepřihlášen - přihlásit

od 7.10.2007
Aktualizováno: 01. září 2016