Nakladatelství Hejkal / Podzimní knižní veletrh
Podzimní knižní veletrh
 podle žánrů
 podle žánrů
 podle data vydání
 podle vystavovatele
 

Virtuální veletrh - kniha


Vystavovatel:Smart Press, s.r.o.
Název knihy:OBILOVINOVÁ KUCHAŘKA
Autor:Petr Klíma
Podtitul:od polévek po dezerty
Distributor:Smart Press, s.r.o.
ISBN:978-80-88244-23-3
EAN:9788088244233
Rok vydání:2021
Měsíc vydání:7
Vazba:pevná
Počet stran:224
Doporučená
prodejní cena:
449
Anotace:Jsou obiloviny jen nudné a nezdravé sacharidy? A řešíme-li bezlepkovou stravu, musíme se jich úplně vzdát? Skutečnost je mnohem příjemnější a zajímavější! Připravili jsme pro vás skvělý a převratný průvodce vařením s obilovinami, plný receptů od krémových polévek, přes plnohodnotná hlavní jídla, zářivé saláty a voňavé dezerty, až po originální tataráček!Žádné „prázdné“, nezdravé nebo suché přílohy, žádné pusté sacharidové pokrmy! Kvalitní obiloviny jsou ve skutečnosti nabité bílkovinami a minerály a v kuchyni můžete při jejich mnoha druzích a podobách doslova kouzlit!

Ve všech případech ale určitě zapomeňte na úzkou představu „bílého pečiva“ nebo pšeničných špaget z bílé mouky. Místo toho objevte krásnou, původní a přírodní paletu nejrůznějších zrn a zrníček, včetně těch přirozeně bezlepkových. Uvidíte, že to není nic složitého a hlavně, že to stojí za to!
Možná se obilovin (případně příbuzných plodin zvaných pseudoobiloviny) trochu obáváte, možná vám přijdou nezajímavé nebo dokonce pro zdravou kuchyni nevhodné. Zatímco zelenina a luštěniny si už své místo na poli běžného zdravého jídelníčku získaly, obiloviny a pseudoobiloviny mají často buď nálepku něčeho velmi alternativního a ne příliš chutného (pohanka, jáhly…), nebo naopak nezdravého a nevýživného (jako typicky běžné produkty z bílé pšeničné mouky).

V současné době ostatně velmi často narážíme na nejrůznější doporučení v podobě nízkosacharidových diet, velké diskuse i reálné obtíže s celiakií či nesnášenlivostí lepku, a obecně spíše s negativním hodnocením obilovin v běžném povědomí. Ale i v případě, že žádné zdravotní obtíže spojené s lepkem v rodině nebo téma optimální váhy neřešíte, může být složité vařit každý den s novou inspirací a s ohledem na výživovou hodnotu a samozřejmě i chuť – osvědčených receptů prostě není nikdy dost! A ať už se stravujete konvenčně (bez omezení živočišných produktů), nebo naopak vegetariánsky či vegansky, možná se vám v každodenní kuchyni hodí další zdroje informací a inspirace o kvalitních zdrojích bílkovin, minerálů a enzymů, důležitých pro zdraví a energii. Možná trochu překvapivě, kvalitní obiloviny (a příbuzné druhy plodin) k nim také patří.

Kvalitní a správně upravené obiloviny tedy patří nejen do osvědčeného tradičního, ale rozhodně i do moderního zdravého jídelníčku. Kde je ale hledat, jak je nakupovat, jak je správně skladovat a co všechno se z nich dá uvařit a připravit?

Přesně tomu je věnována třetí kniha Petra Klímy, šéfkuchaře oblíbené vegetariánské restaurace Country Life v Dejvicích, autora zavedeného blogu greenwayfood.cz a dvou úspěšných kuchařek vydaných naším nakladatelstvím.

Nejnovější kniha je opět věnována zdravým a chutným receptům z rostlinných ingrediencí. Tentokrát se Petr Klíma zaměřuje právě na tuto další skupinu rostlinných surovin, často ale neprávem opomíjenou či podceňovanou: na obiloviny. Autorovy nové recepty jsou jako vždy pestré, nabité chutí a v neposlední řadě výživově plnohodnotné. Dostupné a praktické, ale zároveň rozmanité a bohaté. V hlavní roli jsou zdraví a chuť. A velká pestrost, která umožňuje výběr pro každého (s nejrůznějšími zdravotními potřebami) i pro každou situaci (od pohoštění pro přátele po večeři pro děti).

A co všechno tedy Obilovinová kuchařka pro každý den přinese?

Seznámí nás s pestrou škálou zdravých a zajímavých obilovin: špalda, pšenice ozimá, kamut, červená pšenice, oves, ječmen, žito, jáhly, pohanka, kukuřice, rýže různých druhů, quinoa, amarant, čirok...

Obiloviny (a příbuzné plodiny) se v receptech této knihy uplatní jak v podobě celých zrn, tak ve formě mnoha dalších jejich produktů v rámci zdravé výživy (bulgur, těstoviny, vločky atd.), které opět významně rozšiřují běžné a snadné využití v kuchyni. Nepostradatelnou součástí knihy jsou i recepty a informace pro bezlepkovou kuchyni – ostatně řada zahrnutých surovin je záměrně přirozeně bezlepkových. Kromě osvědčených receptů je zde spousta zajímavých informací a autorových gastronomických zkušeností, tipů a užitečných postřehů o jednotlivých plodinách a surovinách či o mletí vlastních zdravých mouk v domácím mlýnku.

Obiloviny jsou v této knize představeny jako suroviny, ze kterých se dají vyčarovat skvělé polévky, nejrůznější pomazánky, bohaté saláty, naklíčené posypky, originální tataráčky, rozmanité placičky a lahodné palačinky, plnohodnotné hlavní chody, noky, knedlíky, kaše, dezerty a sladká jídla! Krásně fungují jako hlavní složka jídla, ale i jako jeho výživové a syté doplnění a nekonečně pestré zdravé přílohy, jako zdravé zahuštění omáček a krémů, či v neposlední řadě jako zdroj kvalitní domácí mouky pro slané a sladké pečení.

Obiloviny jsou samozřejmě doprovázené i báječnou škálou co nejvíce sezonní a lokální zeleniny a ovoce a také bylinkami a kořením, bez kterých si recepty Petra Klímy ani nejde představit.

Autor knihy je zkušeným šéfkuchařem s bohatou praxí v Čechách i zahraničí, jehož originální recepty nacházejí odezvu jak u zákazníků restaurace, tak jsou přirozenou součástí.
WWW:https://smartpress.cz/obchod/obilovinova-kucharka/
Žánr:odborná literatura a učebnice (česká i překladová)
Za zveřejněné údaje odpovídají vystavovatelé, s výjimkou rubriky Akce na veletrhu, kde čas a místo konání potvrzuje vedení Podzimního knižního veletrhu.

PhDr. Markéta Hejkalová,  Dolní 153, 580 01 Havlíčkův Brod
tel. 569 424 115, e-mail hejkal@hejkal.cz

Stav: Nepřihlášen - přihlásit

od 7.10.2007
Aktualizováno: 01. září 2016