Nakladatelství Hejkal / Podzimní knižní veletrh
Podzimní knižní veletrh
 podle žánrů
 podle žánrů
 podle data vydání
 podle vystavovatele
 

Virtuální veletrh - kniha


Vystavovatel:Regionální muzeum v Mikulově, příspěvková organizace
Název knihy:Tradiční vinařství na Moravě
Autor:Pokorný, Pavel
Ilustrátor:Rostislav pospíšil
ISBN:978-80-85088-43-4
Rok vydání:2013
Vazba:brožovaná
Počet stran:94
Doporučená
prodejní cena:
100,--
Anotace:Drobná brožura je věnována tradici a historii vína na jižní Moravě. Vinařství se dotklo veškerých oblastí života zdejších obyvatel. Mělo vliv na vývoj jeho životních a pracovních podmínek, odrazilo se v jeho odborné, kulturní a společenské úrovni i zvycích a obyčejích, zasáhlo do místní architektury, ovlivnilo a formovalo tvářnost zdejší krajiny.
Publikace se pokouší alespoň stručně přiblížit některé z těchto aspektů a zároveň popsat práci vinaře ve vinici i ve sklepě a vše, co se k ní pojí. Všímá si vinařství od jeho prvopočátků a podrobněji přibližuje historický úsek od 16. do 19. století. Text se snaží vysvětlit a ukázat poměry a souvislosti často již dávno zapomenuté, které mohou být pro moderního člověka nejen zajímavé, ale mnohdy i překvapivé a často inspirující.
„Tradiční vinařství na Moravě“ je psané formou poznámek v ilustrovaném deníku. Autorem textu je Pavel Pokorný, odborný pracovník Regionálního muzea v Mikulově, a půvabný vzhled školního sešitu se spoustou názorných obrázků publikaci dodal známý brněnský výtvarník Rostislav Pospíšil. Nezaměnitelné ilustrace autora, jehož práce jsou zastoupeny i ve sbírkách Metropolitního muzea v New Yorku či se s nimi setkáte v brněnském Divadle Husa na provázku, jsou bonusem pro čtenáře, jenž se rozhodne seznámit s horenským právem, zjistit, jak chutná zelený cinyfál a černý šryk či jaká bude úroda, když je „rozpúščka na Vincencína“...
WWW:rmm@rmm.cz
Žánr:odborná literatura a učebnice (česká i překladová)
Za zveřejněné údaje odpovídají vystavovatelé, s výjimkou rubriky Akce na veletrhu, kde čas a místo konání potvrzuje vedení Podzimního knižního veletrhu.

PhDr. Markéta Hejkalová,  Dolní 153, 580 01 Havlíčkův Brod
tel. 569 424 115, e-mail hejkal@hejkal.cz

Stav: Nepřihlášen - přihlásit

od 7.10.2007
Aktualizováno: 01. září 2016