Nakladatelství Hejkal / Podzimní knižní veletrh
Podzimní knižní veletrh
 podle žánrů
 podle žánrů
 podle data vydání
 podle vystavovatele
 

Virtuální veletrh - kniha


Vystavovatel:B & P Publishing, z.ú.
Název knihy:Brno, drahé Brno
Autor:Peter Härtling
ISBN:978-80-87029-45-9
EAN:9788087029459
Rok vydání:2008
Vazba:brožovaná
Počet stran:230
Doporučená
prodejní cena:
214,- Kč
Anotace:Peter Härtling (narozen 1933 v Saské Kamenici/Chemnitz) zasvětil svoji tvorbu zpracování německé minulosti a reflexi přítomnosti, přičemž specifickou složku tvoří jeho autobiografické zážitky. Během druhé světové války rodina přesídlila do Olomouce a nějakou dobu pobývala i v Brně. Tyto motivy se objevují například v románě Eine Frau (Žena), zejména však v románě Brno, drahé Brno. Román je pří­během dvou sester a sondou do soužití Čechů, Němců a Židů v moravské metropoli na sklonku monarchie a mezi dvěma světovými válkami. Čtenář souběžně sleduje jak individuální lidské osudy, tak i obrazy doby, která předjímá (aniž by to protagonisté tušili), jak se bude jejich následný životní příběh odvíjet. Je konfrontován s otázkou, kdy a jak se člověk stává obětí a kdy spoluviníkem. Postačí, když se jen nezúčastní dění? Nebo je vinen i tím, že se nepokusil zabránit?

Ediční poznámka
Při práci na této knize bylo třeba vzít v úvahu, že se kniha ze značné části odehrává v předválečném Československu a za protektorátu, a to především v Brně, tedy v prostředí, které je řadě čtenářů dobře známé. V tomto smyslu jsme místní názvy i názvy ulic, náměstí a městských čtvrtí uváděli ve formě, která odpovídala příslušné době. Taktéž jsme opravili některé drobné historické nepřesnosti a některé reálie uvedli na pravou míru.

Autor píše některá slova a oslovení zásadně v češtině. Abychom je v českém překladu, zejména v dialozích, odlišili, uvádíme je kurzivou.
WWW:www.barrister.cz
Žánr:literatura faktu (česká i překladová)
Za zveřejněné údaje odpovídají vystavovatelé, s výjimkou rubriky Akce na veletrhu, kde čas a místo konání potvrzuje vedení Podzimního knižního veletrhu.

PhDr. Markéta Hejkalová,  Dolní 153, 580 01 Havlíčkův Brod
tel. 569 424 115, e-mail hejkal@hejkal.cz

Stav: Nepřihlášen - přihlásit

od 7.10.2007
Aktualizováno: 01. září 2016