Nakladatelství Hejkal / Podzimní knižní veletrh
Podzimní knižní veletrh
 podle žánrů
 podle žánrů
 podle data vydání
 podle vystavovatele
 

Virtuální veletrh - kniha


Vystavovatel:Baronet, a.s.
Název knihy:Sršní hnízdo
Autor:Jimmy Carter
EAN:978-80-7214-694-9
Rok vydání:2004
Měsíc vydání:09
Vazba:pevná
Počet stran:536
Doporučená
prodejní cena:
249
Anotace:Jimmy Carter není jen bývalý prezident Spojených států a držitel Nobelovy ceny za mír, ale rovněž autor celé řady knih, především s dějepisnou tematikou. Tato kniha je první smělý pokus o román, jehož estetické ambice však kolísají někde na pomezí dvou zmíněných žánrů – tedy fikce a historického románu. Autor si pro dějiště svého příběhu zvolil oblast jihu Spojených států, odkud pochází. Právě tam se na konci osmnáctého století odehrávají klíčové bitvy revoluční války, právě tam nechává Jimmy Carter promlouvat svědectví svých předků. To mu dovoluje odhalit nám taje a skutečnosti, které jen stěží nalezneme v historických pramenech.
Jako čtenáři se sice účastníme porad nejvyšších vojenských důstojníků, obeznámíme se s politickými okolnostmi a dějinami velikánů, ale těžiště příběhu leží spíše mezi prostými lidmi, kterým nejde o hrdinství ani válečné vavříny. Kniha zpodobňuje život v jeho celistvosti, protože podává vskutku úplný řez společností: perspektivu domorodého obyvatelstva doplňují i méně časté zmínky o černošských otrocích a jejich životě v Novém světě, zástupy osadníků mají jména i tváře a osobitý postoj k realitě. A ta není černobílá. Ač proti sobě bojují dvě znepřátelené strany, někteří mírumilovní lidé jsou zvěrstvy a brutalitou válečného konfliktu natolik zhrzeni, že nakonec sami sahají k násilí, jiní raději prchají.
Ještě za časů klidu odchází Ethan Pratt z Filadelfie jako ševcovský synek plný ideálů, který si nepřeje zdědit otcovo řemeslo. Se ženou Epsey se vydávají osidlovat západní kraje Severní Karolíny, kde touží hospodařit a žít v míru. Nespravedlivá politika britského guvernéra a jeho státní správy je však donutí hledat štěstí jinde, tentokrát v Georgii, kam se odebírají se společenstvem kvakerů. Příběh se rozvíjí a my zjišťujeme, že osadníci, kteří přeplouvali oceán, aby na americkém kontinentě uskutečnili své utopické sny, pro něž ve Starém světě již nebylo místo, nacházejí jen porobu a nesvobodu. Právě jejich nezlomná touha po svobodě ustavuje nejasné počáteční obrysy národní identity obyvatel Spojených států amerických.
WWW:http://www.baronet.cz/menu.php?klic=90917
Žánr:beletrie překladová
Za zveřejněné údaje odpovídají vystavovatelé, s výjimkou rubriky Akce na veletrhu, kde čas a místo konání potvrzuje vedení Podzimního knižního veletrhu.

PhDr. Markéta Hejkalová,  Dolní 153, 580 01 Havlíčkův Brod
tel. 569 424 115, e-mail hejkal@hejkal.cz

Stav: Nepřihlášen - přihlásit

od 7.10.2007
Aktualizováno: 01. září 2016